Ukrajina - Světem Huculů, kozáckých atamanů i českých krajanů se zastávkou v Černobylu

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: polopenze

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Ukrajina - Světem Huculů, kozáckých atamanů i českých krajanů se zastávkou v Černobylu

Ukrajina je druhou největší zemí Evropy, Ukrajinci druhým největším slovanským národem na světě, a přestože v naší zemi tvoří významnou národnostní menšinu, je povědomí našich obyvatel o Ukrajině velmi slabé. Cílem tohoto velkolepého zájezdu je právě zaplnit tuto mezeru a představit vám Ukrajinu v celé její rozmanitosti, kráse a bohatosti. Seznámíme se s malebnými regiony jako je Podkarpatská Rus, Huculsko, Pokutí, Severní Bukovina, Podolí, Halič nebo Volyň. Vrcholy zájezdu budou historická města Ivano-Frankivsk, Černovice, Kamenec Podolský či Lvov, starobylé památky Kyjeva, řada romantických hradů a zámků v Podolí, na Volyni i v Haliči, stejně jako i apokalyptický areál jaderné elektrárny v Černobylu. Nezapomeneme ani na naše hrdiny u Zborova, na českou menšinu na Volyni nebo na Švejkovo haličské putování. Zájezd provází Kamil Hanák.

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR přes Slovensko směrem na Ukrajinu.
2. den: ráno přijedeme na Podkarpatskou Rus. Prvním navštíveným ukrajinským městem bude UŽHOROD. Pokocháme se Divadelním náměstím, hradem i skanzenem zakarpatské vesnice a po poledni přejedeme do MUKAČEVA, kde si rovněž prohlédneme staré město i hrad. Na nocleh se přemístíme do hotelu v horách.
3. den: nejprve navštívíme hrad HALYČ, po němž zůstal název celého regionu, a následně se projdeme po elegantním městě IVANO-FRANKIVSK, kde stále přežívá duch staré Rzeczpospolity. V odpoledních hodinách přejedeme romantickou horskou krajinou do povodí řeky Prut a pokocháme se huculskými vesničkami JAREMČE a VOROCHTA. Na nocleh pokračujeme přes Verchovinu do huculského střediska KOSIV.
4. den: v první části dne si prohlédneme ČERNOVICE (UNESCO), hlavní město severní Bukoviny, které však bylo velmi ovlivněno rakouskou kulturou a architekturou. Po poledni navštívíme jeden z nejznámějších ukrajinských hradů CHOTYN postavený moldavským knížetem Štěpánem Velikým a nekrásnější ukrajinské středověké město KAMENEC PODOLSKÝ.
5. den: nad řekou Jižní Buh zahájíme den návštěvou majestátního hradu MEDŽYBIŽ a překrásného židovského hřbitova s mauzoleem zakladatele chasidského hnutí Ba’ala Šem Tova. V podolské metropoli VINNYCJA si prohlédneme střed města, dřevěný kostelík i zbytky Hitlerova bunkru WEHRWOLF s vojenským muzeem. Další zastávkou bude národní dendrologický park SOFIJIVKA ve městě UMANI. Dvě noci budeme nocovat v Kyjevě.
6. den: celý den se budeme věnovat návštěvě KYJEVA. Nejprve navštívíme klášterní areál KYJEVSKO-PEČERSKÉ LAVRY (UNESCO) s rozsáhlými katakombami. Kolem MARINSKÉHO PALÁCE a budovy parlamentu se přesuneme po stopách nedávné Revoluce důstojnosti (Euromajdan) na Evropské náměstí, na MAJDAN (Náměstí nezávislosti) a třídu CHREŠČATYK. Pokloníme se hrdinům Nebeské setniny a vyjdeme ke Katedrále sv. Sofie, kostelu sv. Ondřeje, Zlaté bráně a chrámu sv. Vladimíra.
7. den: celodenní fakultativní výlet do "zóny" v ČERNOBYLU. Navštívíme mrtvé město PRIPJAŤ i jadernou elektrárnu Černobyl. Skupina, která do Černobylu nepojede, pokračuje v prohlídce KYJEVA návštěvou některých muzeí a dalších církevních památek. Na nocleh se přesuneme do ŽITOMIRU.
8. den: ráno přejedeme do Západní Ukrajiny do oblasti VOLYNĚ. Po krátké zastávce u zámku OLYKA a památníku vypálené vesnice ČESKÝ MALÍN navštívíme volyňskou metropoli LUCK se zachovalým historickým hradem, starým centrem a hospodou U Švejka. Posléze se přes DUBNO se zbytky renesančního hradu a KREMENEC s pozůstatky hradu a jezuitské koleje ubytujeme v hotelu v klášterním středisku Počajiv.
9. den: po duchovní návštěvě klášterního komplexu POČAJIV nás čeká barokní zámek VYŠNIVEC a opevněný zámek ZBARAŽ proslavený románem Ohněm a mečem. Zastavíme se ve ZBOROVĚ, nejprve v muzeu a pak u památníku československých legionářů. Na nocleh přejedeme do města ZOLOČIV, kterému dominuje malebný zámek rodu Sobieských.
10. den: dopoledne si prohlédneme tři významné ukrajinské památky: renesanční zámek PIDHIRCI, velké dílo italských mistrů, dále zámek OLES‘KO, rodiště zachránce Vídně - krále Jana III Sobieského, a nakonec ŽOVKVA s renesančním zámkem a dřevěným kostelíkem (UNESCO). Odpoledne strávíme ve LVOVĚ (UNESCO). Večer přejedeme na hranice a následuje noční přejezd přes Polsko.
11. den: v dopoledních hodinách návrat do ČR.