Okruh východním Tureckem + POSVÁTNÁ HORA NEMRUT + SKALNÍ KLÁŠTER SUMELA (letecky

Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze
1 termín od 16. května 2025

Cena zájezdu

od 49 990 Kč 56 990 Kč


Památky UNESCO, výtečná kuchyně, tajemné příběhy… Vyrážíme do míst, kde o turisty nezavadíte. Zjistíte, co skrývá skalní klášter Sumela v Trabzonu. Prozkoumáte ruiny starověkého Ani, palác Ishak Pasha a megality Göbekli Tepe. Vystoupáte na horu Nemrut. Poznáte umění filigránu i chuť karského sýra či husího masa. Prožijte východní Turecko, které vám zůstane v srdci! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba) Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba) Slavia E... Celý popis

Okruh východním Tureckem + POSVÁTNÁ HORA NEMRUT + SKALNÍ KLÁŠTER SUMELA (letecky

Termíny a ceny

16.05. - 25.05.2025 pátek - neděle
polopenze letecky
Sleva 12% 56 990 Kč 49 990 Kč
cena za 10 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Trabzon, Gaziantep – Praha se všemi poplatky (let je s přestupem)
  • kabinové zavazadlo dle pravidel pro přepravu zavazadel (viz níže)
  • doprava letiště – hotel – letiště
  • doprava po celou dobu zájezdu
  • 9x ubytování ve 3* nebo 4* hotelu
  • 9x snídaně
  • 9x večeře
  • vstupy dle programu
  • služby místního průvodce
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • bakšišné: cca 30 EUR/pobyt
  • alkohol, obědy, vstupy mimo program
  • doporučené kapesné: cca 300 EUR
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 7 500 Kč

    • Aktivní dovolená
    • Turistika

Popis zájezdu

Okruh východním Tureckem + POSVÁTNÁ HORA NEMRUT + SKALNÍ KLÁŠTER SUMELA (letecky

Památky UNESCO, výtečná kuchyně, tajemné příběhy… Vyrážíme do míst, kde o turisty nezavadíte. Zjistíte, co skrývá skalní klášter Sumela v Trabzonu. Prozkoumáte ruiny starověkého Ani, palác Ishak Pasha a megality Göbekli Tepe. Vystoupáte na horu Nemrut. Poznáte umění filigránu i chuť karského sýra či husího masa. Prožijte východní Turecko, které vám zůstane v srdci!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba)
Slavia E - Travel Overseas + STORNO (250 Kč / den / osoba)
Slavia F - Travel Affluence + STORNO (330 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: polopenze

snídaně a večeře v hotelu
během výletů se zastavuje na oběd v restauracích vytipovaných průvodcem s tradiční tureckou kuchyní
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy s přestupem v Istanbulu a přílet do Trabzonu v pozdních odpoledních hodinách. Objednaným transferem odjezd na hotel na ubytování. 
2. den: Vydáme se poznávat okouzlující město Trabzon. Prohlédneme si skalní klášter Sumela s krásnými výhledy do okolí. Poté objevíme zajímavosti nejvýše položeného města Turecka – Erzurum. Ráno po snídani se vypravíme na procházku městem Trabzon  zasazeným mezi úchvatnou zelení a hornatou krajinou Pontských hor . Nejprve naše kroky povedou ke  kostelu Hagia Sophia , který je nádherným příkladem byzantské architektury . Po prohlídce budeme pokračovat k nedávno zrekonstruovanému  klášteru Sumela . Jde o  řecký pravoslavný klášter a klášterní komplex postavený na strmém horském útesu ve výšce 1 200 metrů n. m . Základy dnešní podoby kláštera započaly ve 13. století a v průběhu let se klášterní komplex jen zvětšoval.  Až budeme přesyceni dechberoucími vyhlídkami a překrásnými skalními interiéry kláštera, tak si odpočineme u lahodného obědu a poté se vydáme poznávat Erzurum . Erzurum je hlavní město stejnojmenné provincie a nejvýše položené město Turecka . Zde se podíváme nejprve do historického národního parku Nene Hatun , který sloužil jako opevnění a plnil zásadní obrannou roli zejména v rusko-turecké válce v roce 1877 až 1878. Park je pojmenován po turecké lidové hrdince Nene Hatun , která je obdivována pro svou odvahu a odhodlání bojovat proti Rusům v již zmiňované válce a jsou po ní pojmenované ulice dokonce i v Ankaře.  Poté se zastavíme u bývalé teologické školy   Cifte Minareli Medrese . Slovo medresa je arabského původu a doslova znamená místo, kde se učí, kde se studuje.  Medresa představovala vyšší stupeň vzdělávání . Původně se na ní učilo primárně islámské právo šaría a právní věda fiqh. Ostatní vědy se přidaly později. Součástí školy byla vždy i mešita. Na tomto architektonickém skvostu pozdního seldžuckého období nás nejvíce zaujmou dva minarety , které daly jméno této památce. Uvnitř medresy jsou učebny a galerie obklopené průchody a krásnými nádvořími . V medrese je také několik obchodů, kde si můžete zakoupit tradiční řemeslné výrobky a suvenýry . Při naší procházce městem nám neunikne ani mešita Erzurum Ulu Cami , komplex mausoleí  Üc Kümbetler  a další náboženská škola  Yakutiye Madrasa . Podíváme se také k Erzurum Atatürk Müzesi (Erzurum Congress) . Historická kongresová budova , postavená v roce 1894, je místem, kde se konal kongres v roce 1919. Tento kongres měl za cíl bránit Turecko před možným rozdělením po první světové válce. Dnes slouží jako umělecká galerie. Naší poslední zastávkou bude  Milli Mücadele Müzesi , muzeum obsahující rozsáhlou sbírku cenných vojenských i civilních dokumentů a artefaktů z dob bojů o tureckou nezávislost. K večeru pojedeme na ubytování v Erzurumu, kde se ubytujeme a dáme si výbornou večeři.
3. den: Dnes přejedeme do města Kars. Navštívíme archeologickou oblast starověkého Ani (UNESCO) se skvosty byzantské a seldžucké historie. Po návratu do Karsu okusíme místní pokrmy i sýr gruyère. V brzkých ranních hodinách po snídani odjedeme do  Karsu  v blízkosti hranic s Arménií, malebného města s bouřlivou historií, jelikož po mnoho století jej střídavě mocensky ovládali Rusové nebo Turci. Po příjezdu si dopřejeme malý odpočinek a oběd v místní restauraci. Naši prohlídku pak započneme u  ruin starověkého města Ani, archeologické lokality , která se nachází 50 kilometrů od města Kars. Největší slávu město zažilo mezi roky 953 a 1020, kdy bylo hlavním městem Arménského království. Nicméně roku 1045 bylo dobyto Byzantskou říší. Pod byzantskou nadvládou ale dlouho nebylo. Roku 1064 Seldžukové pod vedením sultána Alp-Arslana dobyli Východní Anatolii a Kars a připojili ke své říši. Dnes je město Ani zapsáno na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO . Ruiny města jsou velmi rozlehlé a zahrnují pozůstatky hradeb se  Lví bránou . Největší stavbou celého areálu je katedrála Spasitele ,   pocházející z období největší slávy města, a   nejzachovalejší pak kostel s překrásnými freskami –  kostel sv. Řehoře . Nevynecháme ani kamenný most , který spojoval Hedvábnou stezku s městem Ani,  Seldžucký palác  vestavěný do obranných zdí města, samozřejmě samotné městské hradby , zřejmě nejstarší seldžuckou mešitu   v Anatolii, Menücehr Camii   a další úchvatné památky. Po prohlídce zamíříme zpět do centra města Kars , kde si můžeme všimnout budov, které nesou prvky ruské architektury. Budeme mít možnost ochutnat místní speciality, jako je husí maso , výborný med a sýr gruyère  anebo pokrmy z místních ryb . Poté bude následovat návrat na hotel společně nebo individuálně.
4. den: Budeme pokračovat na jih. Poznáme osmanský skvost, palác Ishak Pasha a jeho skvostně zdobené interiéry. Užijeme si výhled na bájnou horu Ararat a přírodní scenérie cestou do města Van. Ráno po snídani zamíříme na jih. Cestou budeme obdivovat nádherné scenérie východní Anatolie , až dorazíme do města  Dogubayazit . Po příjezdu si uděláme přestávku na odpočinek a oběd. Poté navštívíme skvost osmanské architektury,  palác Ishak Pasha , který se nachází na strmé skále na arménsko-íránsko-tureckém pomezí a nedaleko hory Ararat, na níž měl zakotvit se svou bájnou archou Noe. Stavba paláce se 116 pokoji zabrala 99 let a zažila nesčetná neštěstí jako zemětřesení a války, které vedly k dnešnímu stavu této úchvatné stavby. V poslední době byla ale památka postupně rekonstruována. Prohlédneme si nádvoří, minaret či kopuli mešity . Nevynecháme harém, soudní dvůr a kuchyň . Zaujme nás ale především krása vnitřní výzdoby paláce. Po prohlídce této úchvatné stavby odjedeme do jednoho z největších měst na východě Turecka — do města Van , které leží na břehu stejnojmenného jezera. Po cestě budeme mít možnost si vychutnat pohled na  horu Tendürek , která je  vyhaslou sopkou a nejrozlehlejším vulkánem Arménské vysočiny .  Nocleh bude na hotelu ve městě Van.
5. den: Prozkoumáme starověké opevnění hradu Van se skalními hrobkami králů. Pak nás čeká arménský křesťanský kostel na ostrůvku Akdamar, odkud si vychutnáme výhled na jezero a okolí. Prohlídku města Van začneme u  starověkého kamenného opevnění  –  u hradu Van , kdysi známého také jako hrad Tuspa. Jméno hradu bylo odvozeno od stejnojmenného názvu hlavního města království Urartu. Hrad se tyčí nad jezerem Van a byl postaven králem Sarduri před 2 800 lety. Uvnitř hradu se nacházejí úchvatné skalní hrobky urartských králů .  Dále se podíváme do kostela   Akdamar , jednoho z nejkrásnějších a nejzachovalejších arménských křesťanských památek v Turecku . Kostel je postaven na ostrůvku Akdamar na jezeře Van a my se k němu dostaneme, jak jinak než lodí. Při plavbě si vychutnáme úžasné jezerní a horské scenérie místní přírody . Kostel nás uchvátí starověkým kamenickým umem zdejších řemeslníků.  K večeru ubytování ve městě Van.
6. den: Budeme objevovat poklady města hrobek – Ahlat. Navštívíme největší islámské pohřebiště na světě s téměř 8 200 hroby. Pak si prohlédneme nádhernou místní mešitu. Po snídani zamíříme objevovat skryté perly dalšího tureckého města –  města Ahlat . Město je slavné především svými seldžuckými hrobkami a osmi velkými hřbitovy . Rozkládá se na severní straně břehu jezera Van. Nachází se zde největší turecké islámské pohřebiště na světě . Pohřebiště bylo založeno ve 13. století a čítá přes 8 169 hrobů, některé z nich jsou dokonce 3,5 metru dlouhé. Unikátní nápisy a dekorování hrobů je činí ještě více pozoruhodnými. Ve městě nevynecháme ani mešitu Emir Bayindir a Velkou hrobku . Večer ubytování ve městě Mardin.
7. den: Nejprve nás čeká město Mardin s mnoha mešitami, medresami a kostely. Poté vyrazíme do Midyatu a poznáme tajemství filigránového umění. Na závěr objevíme jedinečnou megalitickou stavbu. Náš den v Mardinu  započne poznáváním historického jádra města, kde se necháme mimo jiné unést jeho kamennými domy a úzkými strmými uličkami. Začneme nejprve u  Kasimiye Medrese , jedné z největších budov v Mardinu.   Součástí budovy je i mešita a mausoleum . Kasimiye Medrese nás zaujme nejen architekturou inspirovanou mnohými kulturními vlivy, ale především bazénem s fontánou symbolizujícím zrození a smrt anebo unikátními hodinami se slonem . Nemineme ani majestátní mešitu s jedním minaretem  Ulu Mosque anebo další medresu s neméně silnou vizuální přitažlivostí a velkým historickým významem –  Sehidiye Madrasa . Po prohlídce města zamíříme do Midyatu . Zde objevíme krásy  filigránového umění . Filigrán je  druh šperkařského kování , které musí být prováděno s velkou zručností a jemností. Obvykle se používá zlato a stříbro , které se kombinuje s drobnými korálky a zakroucenými nitěmi ze stejného materiálu. Vše je připájeno k sobě do nádherných uměleckých motivů.  Budeme obdivovat i zručnost místních mistrů , kteří používají jen to nejkvalitnější stříbro na světě, aby vyladili své ručně vyráběné stříbrné šperky až do dokonalosti. Poté si uděláme čas na prozkoumávání města, ochutnávku místních specialit a k nákupům. Následně pojedeme směrem k městu Urfa, až dorazíme k významnému archeologickému nalezišti   Göbekli Tepe , které bylo v roce 2018 zapsáno na  seznam památek UNESCO  a změnilo pohled na lidskou historii. Megalitická stavba   z doby kamenné má zajímavou reliéfní výzdobu a pochází z 10.–9. tisíciletí př. n. l. Účel stavby je předmětem debat, ale vědci se domnívají, že je zřejmě náboženskou svatyní.  Po prohlídce se ubytujeme ve městě Şanliurfa neboli Urfě.
8. den: Dnes zamíříme do Urfy. U jezera Balikligöl si poslechneme legendu o Abrahámovi. Vychutnáme si atmosféru bazaru Bedesten i urfský kebab a zastavíme se u Atatürkovy přehrady. Po snídani se vydáme prozkoumat město Sanliurfa  neboli starým názvem Urfa . Město je nejen domnělým rodištěm i místem posledního odpočinku proroka Abraháma , ale leží na velmi úrodné půdě, takže je velmi významné pro turecké zemědělství. Nejprve si užijeme pohled na mešitu  Halil Ür-Rahman a medresu s mešitou  Rizvaniye Mosque . Naše kroky budou dále vést k významným poutním   jezerům – Ayn-El Zeliha  a  Balikligöl , známé také pod názvem Halilulrahman. Balikligöl je spjato  s legendou o Abrahámovi , který se znelíbil a neuposlechl příkazům tyranského krále Nimroda. Král za jeho prohřešky nechal postavit velké ohniště, do kterého následně Abraháma shodil. Jakmile se ale Abrahám dotkl ohně, všechny plameny se proměnily ve vodu a dřevo se proměnilo na ryby, které jsou v jezírku dodnes. Podle legendy, ty které mají na sobě černé skvrny, jsou připomínkou toho, jak ryby vznikly. Podle legendy jezero Ayn-El Zeliha vzniklo ze slz dívky jménem Zeliha , která byla do Abraháma zamilovaná. Po prohlídkách budeme mít prostor nejen k nákupům na bazaru Bedesten , ale také můžeme ochutnat vyhlášený urfský kebab  anebo jiné místní speciality.  Po odpočinku a nákupech se vydáme obdivovat Archeologické muzeum a Muzeum mozaiky v Urfě , kde se nachází mnoho významných historických artefaktů anatolijské civilizace . Po cestě do města Adiyaman se zastavíme na Atatürkově přehradě , která se nachází na řece Eufrat a dokončena byla v roce 1990. Přehrada je vodní elektrárnou. Jde o  největší obnovitelný zdroj energie v Turecku a třetí největší elektrárnu na světě . Z přehrady se nám naskytne úchvatné panorama okolí. K večeru se ubytujeme na hotelu ve městě Adiyaman.
9. den: Dnes si dopřejeme jedinečný dobrodružný zážitek. Vystoupáme na poutní horu Nemrut a doslova se dotkneme hlavy Dia. Probádáme ruiny starověké Arsemii i unikátní muzeum mozaik. Jako praví Turci, kteří výstup na horu Nemrut mají jako rituál a výstup vždy provádí jen v ranních či večerních hodinách, se také vydáme v brzkých ranních hodinách k  poutní   hoře Nemrut (UNESCO) . Hora je pozoruhodná svými do skály tesanými prostorami a reliéfy  i uměle navršeným vrcholem – pohřební mohylou , kterou dal vystavět vládce království Kommagene  Antiochos I. v roce 62 př. n. l. Užijeme si  dechberoucí východ slunce . Prozkoumáme  významné archeologické památky, jako je  torzo oltáře, Diův trůn,  a zejména  kamenné hlavy řeckých a perských bohů , které jsou umístěny nad domnělým hrobem krále Nemruta . Místní průvodce nás poté zasvětí do tajů zdejší historie a podíváme se na starověké ruiny města Arsemia , které je součástí národního parku Nemrut Dagi . Zhlédneme mohylu Karakus Tumulus , která tvoří jednu z částí starověkého pohřebního komplexu. Uvidíme také římský kamenný most   Cendere . Následně pojedeme do města  Gaziantep . Zde navštívíme druhé největší muzeum mozaik na světě – Zeugma Mosaic Museum . V muzeu si můžeme prohlédnout slavnou římskou mozaiku Cikánská dívka , jejíž stáří se odhaduje na 1 800 let. K večeru se ubytujeme na hotelu v Gaziantepu.
10. den: Poslední den bude věnován případnému individuálnímu programu či nákupu suvenýrů. Podle letového řádu se přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy.