Moskva a Petrohrad

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Moskva a Petrohrad

Naše tipy, jak si užít dovolenou
- prohlídka Ermitáže s Briliantovou a zlatou pokladnicí
- osmý div světa Jantarová komnata
- zájezdy provází kvalifikovaný historik umění PhDr. Tomáš Jeřábek a Zdeněk Sialini
Kam se s námi podíváte
Navštívíme dvě výjimečné metropole Ruska. Petrohrad, jenž měl být pro cara Petra I. Velikého oknem do Evropy - trocha Prahy, Paříže, nádech Vídně a v základech Amsterdam. Shlédneme skvostné stavby města vč. Ermitáže s Briliantovou a zlatou pokladnicí. V nedalekém Puškinu si prohlédneme Jantarovou komnatu v paláci Kateřiny I. Veliké a na závěr grandiózní Petrodvorce. Druhou metropolí bude Moskva s nespočetnými historickými klenoty jako je Kreml, zde budeme mít jedinečnou možnost navštívit kremelskou Zbrojnici s poklady ruských carů a nedávno zpřístupněný Diamantový fond, Rudé náměstí s chrámem V. Blaženého, projdeme se po Starém Arbatu a navštívíme i Trojickosergijevský klášter v Sergijev Posad.

1. den zájezdu

Odlet z Prahy s českým průvodcem do MOSKVY . V poledne přílet, transfer do hotelu, ubytování. První část prohlídky po nejvýznamnějších památkách města.



2. den zájezdu

Návštěva moskevského Kremlu (UNESCO) s bezprecedentním souborem světských i náboženských staveb, chrámy Blagověščenský, Uspenský, Car – dělo a Car zvon, monumentální Chrámové náměstí s chrámem Zesnutí Bohorodičky – korunovační chrám carů, chrámem Zvěstování a chrámem Archanděla Michaela, kde shlédneme náhrobky ruských knížat a carů. Budeme mít jedinečnou možnost navštívit Zbrojnici moskevského Kremlu - Oružejnaja palata, kde jsou uloženy dech beroucí poklady ruských carů a knížat, carské korunovační insignie, oděvy, kočáry a sáně, ohromující sbírka liturgických předmětů a vyslaneckých darů cizích panovníků (pro běžné návštěvníky jinak nepřístupné!), také navštívíme unikátní Diamantový fond , kde jsou uloženy korunovační klenoty Romanovců, obří drahokamy, zlaté nugety a největší diamanty světa – tato expozice je nedávno zpřístupněná a dříve je mohly navštívit pouze státní delegace. Prohlídka největšího pravoslavného chrámu světa – chrámu Krista Spasitele , památník Petra Velikého, komplex Rudého náměstí v čele s chrámem Vasila Blaženého , mausoleem V. Lenina a obchodním domem GUM. Uličky centra Moskvy s chrámy a paláci - Varvarka, Iljinka, Dmitrovka a večerní procházka po nejslavnější moskevské ulici Starý Arbat , kde dnešní den zakončíme.



3. den zájezdu

Návštěva Trojickosergijevského kláštera (lávry) v městečku SERGIJEV POSAD (UNESCO), nejvýznamnější klášter v Rusku, který je úchvatným příkladem bohatosti náboženského života a umělecké tradice pravoslavného Ruska, shlédneme mohutné opevnění celého komplexu, kostel sv. Jana Křtitele nad klášterními vraty (nádherná ukázka kupeckého baroka), velkolepý barokní refektář s pozlaceným ikonostasem, chrám sv. Trojice s výzdobou od slavného A. Rubljova a D. Černého, chrám Zesnutí Bohorodičky a hroby Godunovových. Návrat do Moskvy a prohlídka Novoděvičího kláštera (UNESCO), který je největším klášterním komplexem Moskvy, uvidíme velkolepou barokní zvonici a chrám Smolenské ikony Bohorodičky . Na Novoděvičím hřbitově, který se nachází nedaleko, pak shlédneme náhrobky slavných osobností politického, kulturního či vědeckého života (Čechov, Šaljapin, Šostakovič, Chruščov, Molotov, Jelcin, Gogol…) Kolem 19:00 odjedeme rychlovlakem do Petrohradu, cesta trvá necelé 4 hod. Transfer na hotel v Petrohradě, nocleh.



4. den zájezdu

Prohlídka nejvýznamnějších pamětihodností PETROHRADU (UNESCO), města, založeného r. 1703 Petrem Velikým – dřevěný domek Petra I., postavený jeho gardou jako první budovu budoucí metropole. Na honosném Palácovém nábřeží navštívíme jedno z nejslavnějších muzeí na světě Ermitáž v barokním skvostu Zimním paláci , který byl rezidencí ruských carů až do r. 1917, budeme mít unikátní možnost navštívit Zlatou a Briliantovou klenotnici s korunovačními klenoty Ruských carů a fakult. absolvujeme plavbu po Něvě, petrohradské kanály, úchvatné pohledy na mosty a vodní cesty.



5. den zájezdu

Po snídani navštívíme městečko PUŠKIN u Petrohradu, původním jménem Carskoje Selo, jehož parky a paláce nechaly zbudovat Alžběta I. a Kateřina II., prohlédneme si unikátní Kateřinský palác, jež je mistrovskou ukázkou ruského barokního slohu a navštívíme slavnou Jantarovou komnatu , uvidíme carské lyceum, kde studoval i A. Puškin, nádherný park plný okouzlujících staveb. Návrat do PETROHRADU , návštěva Jusupovského paláce , jednoho z nejkrásnějších a nejpůsobivějších paláců v Petrohradě se soukromým divadlem a sklepením, kde by zavražděn mystický G. Rasputin. Fakult. večerní "otevírání mostů" na Něvě , večer nás autobus odveze na náměstí Děkabristů, projížďka nočním osvíceným městem, romantická místa, chrám sv. Mikuláše , který se nachází na břehu kanálů – Petrohradské Benátky a v jehož blízkosti se odehrál děj Dostojevského románu Zločin a trest, otevírání mostů na Něvě. Návrat na hotel kolem 02:00 hod.



6. den zájezdu

Prohlídka grandiózního palácového a parkového komplexu PETRODVORCE (Petěrhof),letní rezidence Petra Velikého, jehož srdcem je Velká kaskádová fontána (37 zlacených soch, 64 fontán a 142 vodotrysků). Zde v parku na útesu nad Finským zálivem se nachází nejimpozantnější soustava vodotrysků na světě, kterými tryská 30 tis. litrů vody za sekundu. Návrat do Petrohradu a pěší prohlídka města vč. Senátního náměstí se sochou Měděného jezdce a monumentálním chrámem sv. Izáka , z jehož kopule se nám naskytne panoramatický výhled na město s Admiralitou a Ermitáží. Na Petrohradské straně - historicky první osídlený ostrov Petrohradu. Navštívíme také Petropavlovskou pevnost s katedrálou sv. Petra a Pavla , pohřebiště ruských carů (hrobka P. Velikého a jeho následovníků) a vězení Trubeckého bastionu.



7. den zájezdu

Po snídani transfer na letiště, odlet do Prahy.