Írán - perská pohádka

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Írán - perská pohádka

Když se řekne Írán, mnoho lidí napadne terorismu, nebezpečí, šílenství. Víte, jaká je realita? Írán je jednou ze světově nejpřátelštějších a nejbezpečnějších zemí vůči cizincům. Írán, to je tajemná kultura s obdivuhodnou historií, země, která si váží svých tradic a hodnot. Země zatím ne příliš zkažená turismem a přitom tak atraktivní. Pojeďte s námi objevit kouzlo tohoto pohádkového kraje, vydejte se prožít příběh Tisíce a jedné noci.

Poznámka : v případě odletu z Vídně je zajištěna doprava klientů z ČR do Vídně a zpět.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z Prahy nebo Vídně (dle výhodnějšího letového řádu), přílet do moderní metropole TEHERÁNU s unikátními muzejními sbírkami. Na vlastní oči uvidíme NÁRODNÍ MUZEU KLENOTŮ s diamantem Darya-e-Noor (jeden z největších na světě), s perskou architekturou se podrobně seznámíme v komplexu 17 paláců a muzeí GOLESTAN PALACE, který je na seznamu UNESCO. Nezbytností je hned na začátku putování ochutnat tradiční íránské jídlo kebab, který se prodává na každém rohu. My budeme mít možnost ho ochutnat večer při toulkách VELKÝM BAZAREM.
3. den: po snídani se vydáme na malý kopeček kousek od Teheránu, kde stojí 7. nejvyšší televizní věž BORJ-E MILAD (435 m), z jejíž vyhlídkové plošiny se nám naskytne neopakovatelný výhled na Teherán i širé okolí. Prohlídka města by nebyla kompletní bez návštěvy MAUSOLEA IMÁMA CHOMEJNÍHO, místa odpočinku otce islámské revoluce, které vám připomene čistý socialismus. Pohádkové "létající" koberce si prohlédneme v MUZEU KOBERCŮ, které vystavuje koberce vyráběné již od 18. století.
4. - 5. den: přejezd na západ s krátkou zastávkou v posvátném městě QOM, dále cesta do nejstaršího íránského města HAMADÁN na úpatí pohoří Zargos. Vydáme se po stopách starověké EKBATANY (původní název města z období kolem 4 000 let př. n. l.), na opačné straně města nás ohromí Kamenný lev, kterého zde nechal vytesat Alexandr Makedonský. Klikatými uličkami se dostaneme k AVICENOVU MAUZOLEU z let 1951-1953 v podobě kosmické rakety a k hrobce biblických postav Ester a Mordochaje - zajímavý úkaz židovské kultury v konfrontaci s islámem. Kolem Velkého bazaru projdeme až k PÁTEČNÍ MEŠITĚ z 18. století a k rodinné hrobce Alavijů, která je nejstarší islámskou památkou ve městě. Rovněž nás čeká výlet skrz průsmyky do vesnice ALÍ SADR s hliněnými domy na kůlech a s nejvýznamnějšími vodními krasovými jeskyněmi v Íránu. Lodičkou se projedeme po podzemním jezeře. Pokračujeme do ABAD ABBÁSOVA ÚDOLÍ se známým vodopádem GANDŽÁME. Uvidíme významný nápis od krále Dáreia I. a jeho syna Xerxa, který je ve staroperštině, akadšitně a elmaštině a zaznemenává jména obou králů a rozlohu jejich říše. Vydáme se na krátkou procházku s výhledy na pohoří Zargos.
6. den: přejezd do KERMÁNŠÁHU, kterému dominují skalní reliéfy z doby panování Sásánovců - TÁQ-E BOSTÁN. Prohlídka města.
7. den: přejezd do provincie Chúzistán s městem DEZFÚL, kterému dominuje historický most přes řeku Rúd-e-Des ze 4. st. př. n. l. Navštívíme unikátní centrum starověké civilizace ČOGHA ZANBÍL se stupňovitými věžemi (zikkuraty), které se nacházejí jako jedny z mála mimo území Mezopotámie (UNESCO). Nocleh v Ahwazu.
8. den: dnešní den zavítáme do BÍŠÁPÚRU v provincii Fárs, města, které bylo založené římskými vojáky. Dominantou města je šest skalních reliéfů v nedaleké soutěsce. Nocleh v okolí Kazeroonu.
9. den: příjezd do města růží a básníků ŠÍRÁZU s nejkrásnější perskou zahradou BÁGH-E ERAM, jejíž součástí je nádherný palácem. Zde si budeme opravdu připadat jak v Orientu. Uprostřed města stojí KRÁLOVSKÝ HRAD KÁRIMA ZANDA s lázněmi. Koření nakoupíme ve známém bazaru VAKÍL, který sousedí se stejnojmennou mešitou.
10. den: dnes nás čeká neopakovatelný zážitek, jelikož navštívíme starověké město PERSEPOLIS (Město Peršanů), které bývalo metropolí Perské říše. Prohlédneme si unikátní palácový komplex zbudovaný na umělé terase (Ápádána, Dareiův palác, Xerxův palác, Správní okrsek). Samozřejmostí je rovněž návštěva královského pohřebiště NAKŠ-É ROSTAM (NEKROPOLIS), tzn. perského Údolí králů, v podobě skalních hrobek.
11. - 12. den: dnešní den nás zavede do nejpustější provincie Íránu - Kermán se stejnojmenným městem. Ještě před tím však projedeme pouštní krajinou do poutního centra súfismu MÁHÁNU, které je jakousi oázou v poušti. Prohlédneme si nádhernou HROBKU NEMATOLLÁHA VALÍHO, kde nás jistě nás okouzlí dominanta celého areálu, kterou je kopule s mozaikou z roku 1462 a se čtyřmi minarety pokrytými zeleno-modrými dlaždicemi, a rovněž PRINCOVY ZAHRADY. V DŽUPARU budete naprosto uchváceni místní mešitou, ze které se linou časté šíitské modlitby.
13. den: přejezd do středu Íránu, do města YAZD, které je obklopené pouští Velkou solnou a Velkou písečnou pouští a je zároveň centrem zoroastrismu (náboženství staré Persie). Zdejší město obdivoval i Marco Polo. Po procházce křivolakými uličkami starého města dorazíme k impozantní Páteční mešitě a k ALEXANDROVU VĚZENÍ vystavenému Alexandrem Velikým. Zlatým hřebem dnešního dne je palác KHÁN-E LÁRÍ z r. 1837. Večer strávíme na bazaru u tradičního íránského jídla za zvuku íránské hudby.
14. - 15. den: ráno následuje návštěva VĚŽÍ TICHA, které jsou pozůstatkem zoroastrijského pohřebiště. Později přejezd na prohlídku skutečné perly Íránu, která nesmí být vynechána při návštěvě Persie. Jedná se o okouzlující město ISFAHÁN (UNESCO) s proslulými CHVĚJÍCÍMI SE MINARETY (MANÁR-E DŽOMBÁN), které jsou hrobkou svatého kněze Abdulláha Gorlandána ze 14. st. Uvidíte obří NÁMĚSTÍ IMÁMA CHOMEJNÍHO ideálně položené v úrodné nížině na březeích řeky Zájande, UMĚLECKÝ BAZAR s překrásnými perskými koberci, KATEDRÁLU VANK (Katedrála Všech svatých) bohatě zdobenou olejomalbami s výjevy ze Starého a Nového zákona.
16. den: dle letového řádu odlet z Isfahanu do Prahy nebo Vídně.