To nejlepší z Bulharska + SEDM RILSKÝCH JEZER + OCHUTNÁVKA MELNICKÉHO VÍNA (lete

Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně
1 termín od 20. června 2025

Cena zájezdu

od 25 990 Kč


Co skrývá Bulharsko? V Sofii vyzkoušíte místní dobroty, poznáte katedrálu sv. Alexandra Něvského i jednu z nejstarších mešit. V Rupite objevíte kostel jasnovidky a v horách nádherný Rilský monastýr. Výhledy na Sedm rilských jezer vám vezmou dech. Prozkoumáte Melnické pyramidy a ochutnáte skvělé víno. Země přírodních krás a bohatství UNESCO volá – zažijte Bulharsko! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo  v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg... Celý popis

To nejlepší z Bulharska + SEDM RILSKÝCH JEZER + OCHUTNÁVKA MELNICKÉHO VÍNA (lete

Termíny a ceny

20.06. - 24.06.2025 pátek - úterý
snídaně letecky
25 990 Kč
cena za 5 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Sofia – Praha se všemi poplatky
  • (může být s přestupem)
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • doprava letiště – hotel – letiště
  • 4x ubytování ve 3* hotelu
  • 4x snídaně
  • doprava dle programu
  • ochutnávka vína v Melniku
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné: cca 250 EUR (včetně vstupného a dopravy na místě)

    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Popis zájezdu

To nejlepší z Bulharska + SEDM RILSKÝCH JEZER + OCHUTNÁVKA MELNICKÉHO VÍNA (lete

Co skrývá Bulharsko? V Sofii vyzkoušíte místní dobroty, poznáte katedrálu sv. Alexandra Něvského i jednu z nejstarších mešit. V Rupite objevíte kostel jasnovidky a v horách nádherný Rilský monastýr. Výhledy na Sedm rilských jezer vám vezmou dech. Prozkoumáte Melnické pyramidy a ochutnáte skvělé víno. Země přírodních krás a bohatství UNESCO volá – zažijte Bulharsko!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo  v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 800 Kč:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart + STORNO (60 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: Po příletu do Sofie se přesuneme na hotel a ubytujeme se.  Pokud nám čas dovolí, projdeme se odpoledne společně městem. Nemineme největší pravoslavnou katedrálu či krásné secesní lázně.  Odlet z Prahy dle letového řádu. Po příletu do Sofie bude následovat přesun na hotel, kde se ubytujeme. Dle časových možností věnujeme zbývající část dne prohlídce významných památek a zajímavostí Sofie. Naši prohlídku začneme u katedrály sv. Alexandra Něvského, která je jednou z největších pravoslavných katedrál na světě . Tato impozantní stavba je hlavním svatostánkem bulharské pravoslavné církve a ukrývá relikvii svatého Alexandra Něvského. Je také zapsána na seznamu UNESCO . Dále se přesuneme k mešitě Banja Baši, která j e jedinou fungující mešitou v Sofii a jednou z nejstarších na Balkáně. Mešitu je možné navštívit mimo modlitební časy a obdivovat její architekturu a historický význam. Hned naproti mešity se nachází hlavní městská tržnice , kde si můžeme prohlédnout a případně zakoupit různé místní produkty, suvenýry a ochutnat tradiční bulharské občerstvení . Nedaleko mešity a tržnice se nacházejí Centrální městské lázně vybudované ve stylu krásné vídeňské secese. Poté se vydáme ke kostelu svaté Neděle , který je významným duchovním centrem a nachází se vedle archeologického naleziště. I když je kostel menší, je katedrálním kostelem sofijského biskupa . Na závěr prohlídky se projdeme po živém bulváru Vitoša , elegantní nákupní třídě plné obchodů, kaváren a restaurací, kde si můžeme užít příjemné posezení a atmosféru města.
2. den: Čekají nás perly kulturního dědictví Bulharska. Zamíříme k Rilskému monastýru (UNESCO), skrytému v srdci pohoří Rila, a budeme obdivovat Bojanský kostel s jeho jedinečnými freskami. Po snídani se vydáme na cestu do pohoří Rila, kde navštívíme Rilský monastýr, jeden z nejdůležitějších kulturních a duchovních center Bulharska . Prohlédneme si kostel svaté Bohorodičky  – hlavní kostel s jeho nádhernými freskami a ikonami, stejně jako muzeum, které uchovává cenné relikvie a historické artefakty. Monastýr, pravoslavný klášter, byl založen v 10. století poustevníkem, později svatým Ivanem Rilským. Důkazem o významnosti tohoto kláštera je, že byl v roce 1983 zařazen na seznam světového dědictví UNESCO . V klášteře a jeho okolí strávíme dostatečně dlouhý čas, abychom mohli vnímat atmosféru tohoto posvátného místa . Na místě, kde kdysi původně klášter stával, zůstala později škola pro místní mnichy. Ta je dnes krásně zrestaurovaná, stejně jako Poustevna Ivana Rilského . K těmto objektům vede příjemná procházka a určitě stojí za návštěvu, stejně tak hřbitov v blízkosti kláštera. Samotné pohoří Rila s oblými svahy a ledovcovými jezery dosahuje výšky téměř 3 000 metrů a fascinuje výhledem na horu Musala . Jedná se nejen o nejvyšší horu Bulharska, ale i celého Balkánu. Večer se vrátíme do hotelu a bude následovat individuální volno.
3. den: Dnes vyrazíme na příjemný, nenáročný a odměňující trek do srdce Rilských hor. Okruh kolem Sedmi rilských jezer nám nabídne úžasné výhledy nejen na jezera, ale i okolní přírodu.  Po snídani se vydáme na cestu do Paničiště, což je výchozí bod našeho dnešního dobrodružství. Z Paničiště se vyvezeme lanovkou na hřeben , odkud dojdeme k chatě Sedm jezer . Od chaty se pak vydáme na okruh kolem těchto horských  Sedmi   rilských jezer , která jsou považována za jedno z nejkrásnějších míst v Bulharsku. Každé jezero má své vlastní jméno a charakteristiku, a my si je postupně prohlédneme. Zájemci mohou v případě dobrého počasí vystoupit i na blízký Jezerní vrch , odkud se naskytnou úchvatné výhledy na celou oblast jezer a okolní hory.  Trasa lanovka – chata Sedm jezer: čas: 45–60 minut / délka: 2,1 km / převýšení: 140 m Trasa chata Sedm jezer – Jezerní vrch: čas: 1,5–2 hodiny / délka: 2,6 km / převýšení: 470 m Po túře si dopřejeme zasloužený odpočinek na ubytování v okolí města Bansko nebo městečka Banja. 
4. den: Na závěr navštívíme malebný Melnik proslulý svým vínem, které musíme vyzkoušet. Pak se vydáme k unikátním přírodním pyramidám a poznáme i místo spojené s jasnovidkou Vangou. Po snídani se vydáme na cestu do Melniku, historického střediska vinařství . Melnik je nejmenší město v Bulharsku s přibližně 150 obyvateli a je známé svou výrobou tmavého červeného vína . Je také architektonickou rezervací s 96 domy prohlášenými za kulturní památky. Leží v podhůří pohoří Pirin a jeho okolí je tvořeno pískovcovými a slepencovými usazeninami , známými jako Melnické pyramidy . Po příjezdu do Melniku se vydáme na procházku městečkem, kde si prohlédneme historické domy , malebný kostelík  a turecké lázně. Navštívíme také některý ze zdejších  vinařských sklepů  a necháme se přesvědčit o kvalitě místního vína . Melnik je považován za jeden z nejstarších vinařských regionů na Balkáně a jeho vína mají dlouhou historii a tradici. Melnické víno je známé a oblíbené díky jedinečné kombinaci půdy, klimatu a tradičních vinařských metod, které dodávají vínu osobitý charakter a chuť . Vína z Melniku jsou výjimečná především vysokým obsahem antioxidantů a minerálů , které jsou prospěšné pro zdraví. Kromě toho se vyznačují intenzivním ovocným aroma a harmonickou chutí. Jejich ochutnávku nemůžeme vynechat. Následně se vydáme na procházku k Melnickým pyramidám .   Během tohoto lehkého treku si vychutnáme nádherné výhledy na okolí a dozvíme se více o vzniku tohoto geologického fenoménu. S ohledem na aktuální možnosti si dopřejeme procházku s výhledem na nádhernou okolní přírodu a dorazíme k Roženskému monastýru , který je jedním z nejzajímavějších a nejméně známých klášterů v Bulharsku. Je postaven v typickém bulharském stylu a v interiéru kláštera se nacházejí vzácné fresky . Po procházce se přesuneme do Rupite , které je známé svými termálními prameny a energetickým místem spojeným s bulharskou jasnovidkou Vangou . Prohlédneme si zdejší kostel svaté Petky , postavený Vangou, a užijeme si krásnou přírodu a klidné prostředí. Večer se vrátíme do hotelu, kde budeme mít volný program. Trasa Melnik – Melnické pyramidy: čas: 45–60 minut / délka: cca 2 km
5. den: Přesun na letiště a odlet do Prahy. V případě příznivého letového řádu se zastavíme u Bojanského kostela, odkud je krásná procházka k nedalekým vodopádům. Po snídani dle letových časů ještě případná zastávka u Bojanského kostela (UNESCO) , který slouží stále primárně pro církevní účely, ale jeho okolí s procházkou k nedalekým vodopádům bude jistě zajímavým zážitkem. Následně odjezd transferem na letiště a odlet zpět do ČR .