Slovinsko - Julské Alpy

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: vlastní stany Doprava: autokarem Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Slovinsko - Julské Alpy

Divoké horské scenérie, výhledové skalnaté vrcholy, bělostné vápencové štíty, hluboké lesy i slunné horské louky, to jsou Julské Alpy, jedno z nejkrásnějších pohoří v Evropě. V srdci Triglavského národního parku, jednoho z nejstarších parků na světě, vystoupáme na nejvyšší horu Slovinska Triglav (2864 m). Užijeme si výstup na na vrchol Kanin vysoko nad městečkem Bovec, přejdeme horská sedla na hraniční hoře Mangart a v italském masívu Viš. Odpočineme si na rozkvetlých loukách, navštívíme nádherná zákoutí smaragdové řeky Soči, poznáme impozantní vodopády Boka a Virje, nahlédneme do soutěsek Mlinarica a Vintgar, na závěr budeme relaxovat na břehu teplého Bledského jezera.

Náročnost programu : Julské Alpy poznáme na jednodenních túrách, při nichž se budeme pohybovat ve skalnatém, ale přístupném terénu po horských stezkách a chodnících. Na túrách budeme trávit v základní variantě 5-8 hodin včetně pauz, převýšení se v základních variantách různí nejčastěji od 400 do 1200 m ve výstupu a totéž v sestupu. Všechny túry je možné zkrátit nebo vynechat a udělat si volný den s odpočinkovým programem. Některé dny si naopak můžete k základnímu programu přidávat. Výstup na Triglav je dvoudenní s noclehem na horské chatě. Část výstupu na Triglav vede po zajištěné cestě "via ferratě", pro niž je nutné povinné vybavení na zajištěné cesty (sedací + prsní úvazek, jistící set via ferrata, horolezeckou helmu). Vybavení vám můžeme zapůjčit z naší půjčovny.

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR večer, noční přejezd přes Rakousko.
2. den: ranní příjezd do Julských Alp. Výstup na jednu z vyhlídek na vodopád BOKA. Výlet podél řeky Soči, k vodopádu Virje a do městečka BOVEC, odpoledne ubytování v kempu. Možná prohlídka podzemního vojenského skanzenu na vrchu RABELNIK (5-6 hod., ^450-650 m, ˇ350-550 m).
3. den: varianta A: Od italských jezer LAGHI DE FUSINE (929 m) výstup severní stěnou majestátné hory Mangart do sedla TRAVNIK (2204 m). Od chaty Koča na Mangartskem sedlu (1 908 m) sestup na Mangrtskou planinu (1 307 m), zastávka na salaši s tradiční výrobou sýra (7 hod., ^1 250 m, ˇ1 100 m). Navíc možný náročný výstup na vrchol Mangart (2679 m) (+3 hod, ^ +500 m, ˇ +500 m).
4. den: Italské Julské Alpy: A: Z lyžařského centra SELLA NEVEA (1170 m) výhledová túra přes sedlo SCALINI (2 022 m) k chatě CORSI (1 874 m), sestup do údolí Rio del Lago (6 hod., ^850 m, ˇ1 050 m). Za dobrých podmínek navíc od chaty Corsi přes exponovanější štěrbinu VALLONE (2 180 m), sestup okolo chaty Brunner (+2 hod., ^+300 m, ˇ+300 m).
5. den: lanovkou na masiv Kaninu (2200 m), výstup do skalního okna Prestreljenik a pod skalami hřebene až na výhledový vrchol Visoki Kanin (2587 m). Při sestupu lze zajít po náhorní pláni k chatě Dom Petra Skaljara. (6 hod, ^ 600 m, ˇ 600 m)
6. den: odpočinkový den: Izvir Soče a kaňon Mlinarica (3 hod, ^ 300 m, ˇ 300 m); bojiště 1. sv. války s exponovanou pevností Hermann a pevností Kluže, kostelík Sv. Lenarta (3 hod, ^ 200 m, ˇ 250 m). Nebo doporučené adrenalinové aktivity - rafting či hydrospeeding na Soči nebo canyoning v kaňonu Sušec.
7. den: dvoudenní výstup s noclehem na horské chatě: Z doliny Vrata k úpatí hory Triglav, horskou stezkou v severní stěně na chatu Triglavski dom na Kredarici (2515 m), nocleh. (6-8 hod, ^ 1500-1700 m).
8. den: výstup po technicky snadné hřebenové zajištěné cestě na nejvyšší vrchol Julských Alp Triglav (2864 m), zpět na chatu a sestup do doliny Krma (8 hod, ^ 350 m, ˇ 2000 m). Přejezd k Bledskému jezeru.
9. den: divokou soutěskou Vintgar s vodopádem Vintgarski šum ke kostelíku Sv. Katariny a do lázeňského městečka Bled s majestátním hradem na skále nad jezerem (4 hod, ^ 300 m, ˇ 300 m). Relaxace a koupání na plážích jednoho z nejteplejších alpských jezer - Bledského jezera, na lodičkách možno na kouzelný ostrůvek Blejski otok s kostelem Sv. Marie a zvonem splněných přání. Rozloučení se Slovinskem v příjemné restauraci, noční přejezd přes Rakousko.
10. den: návrat do ČR ráno.