Finsko a Rusko - daleký sever, Karélie - Solovecké ostrovy - Kiži - Petrohrad

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: autokarem Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Finsko a Rusko - daleký sever, Karélie - Solovecké ostrovy - Kiži - Petrohrad

Naše tipy, jak si užít dovolenou
- krása finské a ruské Karélie
- Jezerní oblast Finska
- Solovecké ostrovy a ostrov Kiži
- Petrohrad - klenot na Něvě
Kam se s námi podíváte


Stockholm - Helsinki – Lahti – Petäjävesi – Jyväskylä – Mikkeli - Savonlinna - Olavinlinna - Kerimäki – Joensu - NP Koli - Nurmes - Belomorsk - Solovecké ostrovy - Karélie - ostrov Kiži - Petrodvorce - Petrohrad - Puškin - Gatčina - Pskov - Vilnius


Krásná oblast finské i ruské Karélie stojí za podívanou. Vydejte se s námi na netradiční okruh finským a ruským severem. Poznáme finskou jezernatou oblast a Národní park Koli. Svou krásou nám učaruje oblast Karélie s ostrovem Kiži, prohlédneme si Solovecké ostrovy uprostřed Bílého moře a necháme se okouzlit krásou Petrohradu, Helsinek a Stockholmu.

1. den zájezdu

Odjezd ve velmi časných ranních hodinách z ČR, tranzit přes Německo, plavba Baltským mořem (cca 6 hod.) do švédského Trelleborgu



2. den zájezdu

Dopoledne příjezd a návštěva švédské metropole STOCKHOLM a jeho okolí. Krátká zastávka (exteriér) u královského zámku Drottningholm (UNESCO), který je vrcholným architektonickým dílem z tzv. Velmocenské doby, a který je nazýván Versailles severu. Prohlídka Stockholmu neboli"Benátek severu", rozložených na ostrovech jezera Mälaren, Gamla Stan - staré město s královským palácem, parlamentem, kostelem Storkyran , unikátní Vasa museum aj. Večerní trajekt mezi tisíci ostrůvky Älanského souostroví do Finska (4lůžk. kajuty a snídaně v ceně).



3. den zájezdu

Po snídani na lodi nás čeká návštěva Finska, kterou zahájíme v hlavním městě HELSINKÁCH centrum města s Evangelickým kostelem sv. Mikuláše, klasicistní Senátní náměstí v petrohradském stylu, pravoslavný chrám Zesnutí Bohorodičky, Prezidentský palác , slavná hala Finlandia od A. Aalta, působivý skalní chrám Temppeliaukio , Mannerheimův bulvár s četnými budovami finské národní secese, vyhlídka z věže Olympijského stadionu a mohutná pevnost SUOMENLINNA (UNESCO).Ubytování v Helsinkách.



4. den zájezdu

Ráno prohlídka kouzelného finského národního skanzenu na ostrově SEURASAARI s expozicí tradiční dřevěné finské architektury, zastávka u legendárního Sibeliova památníku , přejezd půvabnou krajinou do LAHTI , prohlídka nejstarších skokanských můstků na světě a expresivně pojatého kostela sv. Kříže, zastavíme u největší dřevěné haly v Evropě Sibeliustalo. Cestu dále na sever absolvujeme okolo nejdelšího finského jezera Päijänne a večer se projdeme okolo starobylého dřevěného kostela v PETÄJÄVESI , který je považován za vrchol lidového řezbářství (UNESCO). Odjezd na ubytování.



5. den zájezdu

Zastávka ve "finských Athénách" – univerzitním městě JYVÄSKYLÄ a návštěva unikátně řešeného univerzitního kampusu navrženého A. Aaltem, stará dřevěná řemeslná čtvrť Toivola, zastávka u kostela v Kuokkala, jenž je pro svůj neobvyklý vzhled znám po celém světě. Jezerní oblast Finska , krásná oblast, která dala Finsku přívlastek "země tisíců jezer", zastávka ve městě MIKKELI v samém srdci Finské jezerní plošiny – město sehrávalo klíčovou úlohu v průběhu vojenských konfliktů Finska s SSSR, uvidíme zde finské vrchní velitelství i salónní vůz maršála Mannerheima. Navštívíme město posazené na břehu největšího finského jezera Saimä SAVONLINNA a prohlédneme si nejsevernější kamenný hrad OLAVINLINNA . Večer se v KERIMÄKI projdeme okolo největšího dřevěného kostela na světě a působivou krajinou dojedeme do JOENSU , kde se zastavíme u slavné radnice od E. Saarinena a u obří dřevěné sportovní arény. Ubytování.



6. den zájezdu

Panenská příroda Karélie a NP KOLI , který leží u jezera Pielinen s nádhernou řadou ostrovů. Procházka úchvatnou krajinou severu, nejvyšší vrch parku UKKO–KOLI (347 m. n. m.), krásná vyhlídka a scenérie jezerní oblasti. Odpoledne nedaleké NURMES , dům Bomba, replika typického karelského domu, bez použití jediného hřebíku. Vesnice Bomba , rekonstrukce karelské vesnice. Večer odjedeme do ruského města Kem/Belomorsk.



7. den zájezdu

Ráno příjezd ke břehům Bílého moře , fakult. lodní výlet na SOLOVECKÉ OSTROVY (UNESCO) s magickým duchovním nábojem a velmi bohatou minulostí. Solovecký ostrov je sídlem unikátního klášterního komplexu na ostrovech uprostřed Bílého moře, prohlídka slavného pravoslavného Soloveckého kláštera (UNESCO) z 15. stol., který patří k nejposvátnějším a nejdůležitějším místům ruské pravoslavné církve a duchovního života. Místo i nechvalně proslulé jako "souostroví Gulag. Procházka okolo Svatého jezera , panenskou přírodou ostrova s pozůstatky Saamského osídlení, ledovcovými jezírky, skalisky a tůněmi se zeleným pokladem ostrova – jedlými řasami. Večer návrat, ubytování.



8. den zájezdu

Po snídani projedeme oblastí panenské přírody ruské Karélie, krásná příroda, která si dodnes zachovala svůj ojedinělý kolorit. Projdeme se k mohutným vodopádům Kivač v geologicky unikátní oblasti bohaté na kovové rudy. Cestou zastávka u unikátního dřevěného kostela Zesnutí Bohododičky v Kondopoze – vystavěného v tzv. šatrovém stylu na nádherném jezerním mysu Oněžského jezera a vyzdobeného ojedinělou malbou a ikonostasem z 18. stol. Odpoledne příjezd ke břehům druhého největšího jezera Evropy – Oněžského jezera, zasazeného do malebné přírody jezerní oblasti. PETROZAVODSK , hlavní město Karelské republiky. Večerní procházka po nábřeží s četnými sochami a pozůstatky pohnuté historie města, založeného Petrem I. Ubytování.



9. den zájezdu

Onežské jezero a ostrov Kiži. Fakultativní lodní výlet na ostrov KIŽI s unikátními dřevěnými chrámy z 18. stol. a skanzenem, legendární dřevěný chrám Proměnění Páně UNESCO (s 22 dřevěnými cibulovými kupolemi), chrám Panny Marie a chrám Vzkříšení Lazara , unikátní karelský dřevěný mlýn a půvabný chrám Archanděla Michaela, nádherná příroda v souznění s jedinečnou architekturou a duchovní atmosférou. Odjezd na ubytování.



10. den zájezdu

Po snídani pokračujeme k Petrohradu. Zastávka u proslulé pevnosti ŠLISSELBURG , která byla klíčem k povodí řeky Něvy, výhledy na Ladožské jezero . Návštěva letní rezidence Petra Velikého PETRODVORCE (Petěrhofu), rozkládající se na břehu Finského zálivu, prohlídka grandiózního parku, jemuž dominuje Velká kaskáda – technický zázrak parkového stavitelství 18. stol, která uchvacuje návštěvníky monumentálností a bohatostí sochařské výzdoby. Procházka nádherným starým parkem s četnými žertovnými fontánami Petra I., jeho oblíbeným letohrádkem Monplaisir a zámečkem Marly. Večerní PETROHRAD , procházka po Něvském prospektu – hlavní tepně slavného města na Něvě, pulsující životem okolo monumentálních paláců a chrámů, romantických mostů a pokladů petrohradského baroka, klasicismu i secese. Ubytování v Petrohradě.



11. den zájezdu

Pěší prohlídka nejvýznamnějších pamětihodností PETROHRADU , města založeného r. 1703 Petrem Velikým a poté návštěva jednoho z nejslavnějších muzeí na světě – Ermitáže na honosném Palácovém nábřeží – bezkonkurenční sbírka uměleckých pokladů a úchvatných interiérů ruských carů, dále navštívíme Petropavlovskou pevnost – pohřebiště ruských carů počínaje Petrem I., katedrálu sv. Petra a Pavla s její štíhlou věží. Senátní náměstí se slavnou sochou Měděného jezdce, kterou zvěčnil A. Puškin ve své poemě, navštívíme ohromující chrám sv. Izáka , projdeme se po Velké mořské ulici s domy ve stylu petrohradské secese. Večer fakult. projížďka po petrohradských kanálech, okolo slavných parků, chrámů a paláců.Návrat na ubytování.



12. den zájezdu

Zastavíme se u podivuhodného Česmenského kostela , který nechala zbudovat Kateřina II. ve svém oblíbeném pseudogotickém slohu a u Petrohradu navštívíme městečko PUŠKIN (původní Carské Selo). Jen málo míst v Rusku je spjato s ruskými dějinami více, než zdejší paláce a parky. Prohlédneme si velkolepý Kateřinský palác arciarchitekta Rastrelliho – mistrovské barokní dílo a legendární Jantarovou komnatu . Při procházce v parku se necháme okouzlit četn...